Spekulant.dk
      "The most valuable commodity we know of is information"

Gå til forsiden af Spekulant.dk

Daytrading med Kozok - Aktiespil 2024 Guide - Aktiedebat
Side 1 | 2 >>

Film på DVD og Blu-ray for investorer

Wall Street
Wall Street

I dette fængslende indblik bag kulisserne i 1980'ernes finansverden bliver en ambitiøs ung børsmægler Bud Fox (Charlie Sheen) lokket ind i en verden fuld af ulovlig men lukrativ industrispionage.

Bud Fox forføres af den magt og status, som besiddes af Wall Streets legendariske finanstroldmand Gordon Gekko (Michael Douglas, som i 1987 vandt en Oscar for sin præstation).

Bud Fox indser hurtigt, at jagten på øjeblikkelig rigdom har en pris, der ikke er værd at betale.

Oplev også Daryl Hannah og Martin Sheen (far til Charlie Sheen) i Oliver Stones gribende moralfortælling om den amerikanske drøm, når den er værst.

I samme år hvor filmen havde premiere, krakkede børsen på Wall Street og Dow Jones indekset dykkede med hele 22,6% mandag den 19. oktober 1987 - også kaldt "Sorte mandag".

Wall Street er en klassiker og et mesterværk som enhver med interesse for aktier og investering bør se. Filmen er samtidig krydret med et hav af skarpe lige i øjet citater, spændende fra Gekko's "Greed is good." til Sun-Tzu's "If your enemy is superior, evade him. If angry, irritate him. If equally matched, fight, and if not split and reevaluate.".


Læs mere om stor-spekulanten Gordon Gekko på Wikipedia.

Wall Street blev i 2007 genudgivet på DVD og Blu-ray i en ny-restaureret 20-års jubilæumsudgave med nyt og omfattende ekstramateriale.

Boiler Room
Boiler Room

"Titlen refererer til det larmende helvede af et kontor, som de skruppelløse "sidegadevekselerere" sidder i. De ringer til tilfældige mennesker og forsøger at narre så mange penge ud af dem som muligt ved at sælge dem mere eller mindre værdiløse aktier. Telefonlinjerne er rødglødende!

Giovanni Ribisi er nybegynderen Seth, der er splittet mellem livsstilen, de hurtige penge, pigerne og forsøget på at gøre sig fortjent til sin faders kærlighed, altimens han prøver at ignorere den lille stemme inde i sit hoved, der godt ved, at han er ude i noget snavs.

Filmen er overraskende velskrevet. Den formår på en simpel måde at sætte ansigt på de skæbner, vekselererne ødelægger på deres vej. Oven i det yder Ribisi en blændende præstation. Scenen, hvor han bryder sammen i gråd, da han konfronterer faderen med et barndomsminde, er dybt gribende.

Også Ben Affleck, der kun er med i et par minutter, imponerer. Han er den garvede vekselerer, der over for grønskollingerne sætter et og andet på plads med replikker som: "Those who say money is the root of all evil, doesn't fuckin' have any!".

- David / Laserdisken.dk


Sidegadevekselerer er lykkeligvis en efterhånden uddøende race og saga blot i Danmark, takket være bl.a. intens og kritisk mediedækning, problemet vender dog jævnligt tilbage i form af investorscams og spammails fra tvivlsomme udenlandske foretagender, i enkelte tilfælde endda med risiko for at man kan blive ringet op af en irriterende, overivrig og aggresiv sælger.
Beware out there...
Rogue Trader
Rogue Trader

"Et chok går gennem alverdens børser og den engelske finansverden, da bankernes usynkelige svar på Titanic, Barings Bank, meddeler, at kassen er tom, og banken går i øjeblikkelig betalingsstandsning. Hvordan kunne det gå så galt? Det er dét, “Rogue Trader” handler om.

Nick Leeson (McGregor) bliver leder af Barings nye afdeling i Singapore, og her får han frie hænder til at styre børshandlen. Desværre kommer han til at lave et lille underskud, men det skal han hurtigt få dækket. Han låner lidt penge fra andre konti og spiller lidt på børsen, så er den klaret! Men så begynder lavinen at rulle. Et lån bliver til flere, og før han får set sig om, har han ene mand mistet næsten 300 mio. pund!

Det er rart at se en film "based on a true story", der ikke er en pladder tåreperser om et forsvundet barn eller en kvindes kamp for... et eller andet. Selv om Rogue Trader måske ikke ligefrem sprudler i sin filmstil, er historien kompakt og intenst fortalt, og McGregors tungen-lige-i-munden præstation og rolige, beregnende fortællerstemme er nok til at holde én helt ude på kanten af sædet, også selv om man kender historiens udfald!"

- David / Laserdisken.dk


Rogue Trader findes også som bog forfattet af Nick Leeson og Leeson har i dag sit eget officielle website på nickleeson.com.

Læs også om andre berygtede "rogue traders" på Wikipedia.

Samme sted findes endvidere en særværdig "high-score-list" over alle tiders største handelstab, anført af højaktuelle Jérôme Kerviel fra Société Générale, som formåede at tabe mere end 4,9 mia. euro i løbet af ganske få uger i 2008.


Barbarians at the Gate
Barbarians at the Gate

Dette er den prisbelønnede Emmy Award og Golden Globe vindende TV-film, som bygger på virkelige begivenheder i 1980'ernes USA, hvor et af de største virksomhedsopkøb nogensinde fandt sted.

Vi følger budkrigen på RJR Nabisco (cookies and cigarettes) som sendte chokbølger gennem finansverdenen, anført af den karismatiske og selfmade canadier, Frederick Ross Johnson (og en velspillende James Garner) i hovedrollen.

Dialogen i filmen er skarpsindig og vittig, og der er gjort meget ud af at skabe et realistisk, men dog også humoristisk billede af begivenhederne, som siden skulle gå hen og skabe amerikansk erhvervshistorie.

Hvis Wall Street fra 1987 var uden humor, finder man den i flerfold i Barbarians at the Gate, ovenikøbet så man sidder med en god fornemmelse af at blive klogere med en seriøs indsigt i, hvad det er der der foregår - både foran og bag kulisserne, når store virksomhedshandler finder sted.

Barbarians at the Gate bygger oprindeligt på bogen med samme titel af forfatterne Bryan Burrough og John Helyar, som ligeledes kan tilskrives en stor del del af æren for det humoristiske islæt, som tydeligt skinner igennem i filmatiseringen af RJR-Nabisco sagaen.

Desværre er filmen ikke udgivet i en dansk version med danske undertekster, ikke desto mindre dog en anbefalesesværdig film, som enhver investor eller spekulant in spe, bør have fornøjelsen af både at lade sig underholde og ikke mindst belære af.

Side 1 | 2 >>Gå til forsiden af Spekulant.dk

Daytrading med Kozok på Spekulant.dk - Aktiespil på Spekulant.dk - Aktiedebat på Spekulant.dk

Uden ansvar. Køb, salg eller hold af værdipapirer baseret på oplysninger fra Spekulant.dk sker på investors eget ansvar. Spekulant.dk kan ikkes garantere at alle oplysninger er korrekte.
Copyright ©2000-2024 Spekulant.dk |

Interesseret i at annoncere på Spekulant.dk...? |

Film på DVD og Blu-ray for investorer på Spekulant.dk