Spekulant.dk
"The most valuable commodity we know of is information"

Gå til forsiden af Spekulant.dkGuide til aktiespil / Investorfilm / Daytrading med Kozok / Aktiedebat

Vikingen aktieanalyse / Brugernes egne analyser / MedicoInvestor.com MedicoInvestor.com er en del af Spekulant.dk


Dropbox - GRATIS online backup til PC, Mac, iPhone og AndroidAktiePlus.dk AktiePlus.dk er en del af Spekulant.dk  / Investeringsbøger / Spørgsmål og svar om investering


William Demant - manden bag Oticon Spekulant.dk anmelder:
William Demant - manden bag Oticon


Bogen er på én og samme gang en beretning om dansk iværksætteri fra begyndelsen af 1900-tallet, en historisk skildring af hvad det vil sige at drive virksomhed gennem to krige (1. og 2. Verdenskrig) - videre ind i det efterfølgende verdensomspændende opsving, og ikke mindst et portræt af en person som igennem sit liv transformerede en mindre dansk virksomhed til en verdensomspændende milliardkoncern.

Bogen tager sit udgangspunkt i 1904 hvor dengang mindre virksomheder som guldsmedeforretningen Georg Jensen og Dampskibsselskabet Svendborg blev etableret, samme år solgte William Demants fader, Hans Jørgen Demant sit første importerede elektriske høreapparat. Hans Jørgen Demant var oprindelig arbejdsmand, men overtog senere igennem en arv fra sin morbror en symaskine- og cykelfabrik. Hans Jørgen Demant havde en hørehæmmet hustru som han ville gøre alt for at sikre et bedre liv trods sit handicap. I takt med at konkurrencen inden for produktion og salg af symaskiner (bl.a. konkurrence fra amerikanske Singer) blev skærpet, var det nødvendigt at afsøge nye forretningsområder, valget faldt på høreapperater som i sin begyndelse var for de få og velhavende og et område uden daværende større konkurrence.

Hans Jørgen Demant dør tidligt i 1910, blot 55 år gammel - efterfølgende overtager sønnen, William Demant, som blot er 22 år gammel forretningen. Målet er i første omgang at sælge lageret af høreapperater og afhænde agenturet, det viser sig dog at William Demant i høj grad har tæft og talent for salg, som bevirker at forretningen ikke skal lukkes ned, men tværtimod udvides. I de første år er der udelukkende tale om en import- og agentur-forretning. Vi følger en ung William Demant på rejser til bl.a. USA hvor fabrikanter i flere tilfælde har svært ved at se seriøse muligheder i samarbejde med - den efter deres overbevisning - lidt for unge forretningsmand. Viljestyrke og et betydeligt drive, hvor flere fabrikanter bliver spillet ud mod hinanden, bevirker dog i sidste instans etablering af samarbejde med en af de større amerikanske fabrikanter. Samarbejdet udbygges og det hænder jævnligt at William Demant kommer med forslag til produktforbedringer, som venligt, men bestemt ofte afvises.

En i de følgende år verdensomspændende økonomisk depression, valutarestriktioner og en 2. Verdenskrig skaber i flere tilfælde en del forhindringer omkring import af høreapperaterne, disse forhindringer medvirker til at transformere William Demants grossistforretning til en egentlig produktionsvirksomhed, som igen åbner op for i højere grad at kunne blive herre i eget hus, herunder øge indtjeningsmulighederne. Udover produktion flere steder i Danmark bliver der etabeleret salgsafdelinger flere steder i Skandivavien og Europa, sågar i Paris hvor William Demant bl.a. yndede at opholde sig i takt med sin øgede velstand og sin sociale opstigen. Igennem årene udvikler William Demant virksomheden (som undervejs gennem flere navneskift kom til at hedde Oticon) til at blive en betydelig dansk eksportvirksomhed, som endte med også sidde på forholdsvis store markedsandele i USA, hvor hele eventyret omkring høreapperaterne pga. vidensmæssig og teknologisk forspring i bund og grund udsprang. Vi får også et indblik i ledende medarbejdere som pga. utilfredshed omkring bl.a. arbejds- og lønvilkår opsiger deres stillinger op skaber konkurrenten Widex, som den dag i dag fortsat er en veletableret familievirksomhed og en ikke ubetydelig konkurrent til Oticon.

Udover at være en viljestærk iværksætter med et enormt drive for salg og en stærk intuitiv forståelse for kundernes behov, var William Demant også en mand som satte pris på livets goder - og vel i bund og grund en levemand og livsnyder. Den store appetit på livets goder medførte indtil flere udenomsægteskabelige affærer med elskerinder og flere børn uden for ægteskabet. Børnene og de pågældende mødre blev sikret økonomiske trygge rammer og i et enkelt tilfælde endda placeret ganske tæt på William Demants egen bopæl. Disse aspekter omkring et dobbeltliv fylder en del i bogen, og giver dermed et forholdsvist dybt indblik i William Demants personlighed, udover hvad han formåede at præstere som iværksætter og dreven forretningsmand gennem mere end 60 år som aktiv virksomhedsejer, administrerende direktør og opbygger af en større koncern.

Bogen bygger i høj grad på interviews med børn, familiemedlemmer og kollegaer til William Demant og bliver på denne måde nærværende læsning, det er samtidig et stærkt og objektivt portræt af en mand, som ikke altid var den perfekte ægtemand og far, men dog - uden højere uddannelse og uden decideret sølvske i munden fra fødslen, formåede at skabe en større international virksomhed som i dag bl.a. indgår i eliteindekset på den danske fondsbørs sammen med andre tunge og betydningsfulde virksomheder i både dansk og internationalt perspektiv.

Om forfatterne fra bogens omslag:
Claus Nielsen har været ansat ved Eriksholm Research Centre, Oticons forskningsafdeling, siden 1987. Han har skrevet flere historiske artikler om Oticon og er forfatter til flere lokahistoriske bøger.

Cecilie Wallengren er uddannet cand.mag. i historie og kunsthistorie. Hun har skrevet erhvervshistoriske bøger siden 2001.  'William Demant - manden bag Oticon' kan købes hos SAXO.com

Gå til forsiden af Spekulant.dk

Guide til aktiespil / Investorfilm / Daytrading med Kozok / Aktiedebat

Vikingen aktieanalyse / Brugernes egne analyser / MedicoInvestor.com MedicoInvestor.com er en del af Spekulant.dk

AktiePlus.dk AktiePlus.dk er en del af Spekulant.dk  / Investeringsbøger / Spørgsmål og svar om investering

Uden ansvar. Køb, salg eller hold af værdipapirer baseret på oplysninger fra Spekulant.dk sker på investors eget ansvar.
Spekulant.dk kan ikkes garantere at alle oplysninger er korrekte.

Copyright ©2000-2024 Spekulant.dk |

Interesseret i at annoncere på Spekulant.dk...? Interested in advertising on Spekulant.dk...? |