Spekulant.dk
"The most valuable commodity we know of is information"

Forsiden af Spekulant.dk - Aktiedebat på Spekulant.dk

Aktiespil på Spekulant.dk - Daytrading med Kozok


Hurtige gevinster i faldende marked

 

Jyllands-Posten 5. maj 2001, Erhverv og Økonomi side 9 – gengivet på Spekulant.dk med tilladelse fra Morgenavisen Jyllands-Posten.

 

22-årig aktiespekulant har ikke mistet modet trods de seneste måneders kursfald. Der kan tjenes mange penge i et faldende marked.

 

Af Lars Erik Skovgaard

Danmarks vel nok mest flittige private aktiehandler, den 22-årige HA-studerende Flemming Kozok Sørensen fra Greve, fortsætter med sin helt ekstremt store handelsaktivitet og fortsat med succes. Alene i år har han frem til 30. april udført 10.658 handler. Det svarer til mellem 2.600 og 2.800 handler pr. måned, eller omkring 130 - om dagen. Det sker, efter at samme Flemming Kozok Sørensen, som Jyllands-Posten interviewede i februar, sidste år lavede 25.019 aktiehandler primært på den amerikanske Nasdaq-børs, og fik sin startkapital intet mindre end 129-doblet. Samlet tjente han i fjor 4,2 mio. kr., og i år har han opnået en forrentning på ikke mindre end 72 pct. efter handelsomkostninger. Og det endda i et marked, som for det meste er faldet, og som den traditionelle investor har tabt store penge på. Flemming Kozok handler dog ikke for hele sin millionformue, så beløbsmæssigt kan der ikke tages udgangspunkt i det forgangne års indtjening. Dog oplyser han, at indtjeningen i år er oppe på "et betydeligt beløb". Da Flemming Kozok ikke ønsker at eje aktier på længere sigt, udgøres den faste beholdning af kun én aktie, nemlig en investering i det danske venture-selskab Bridge Ventures Fund III, som i øvrigt i netop disse dage tilbyder nytegning til nye og eksisterende aktionærer.

 

Stor volatilitet

Men ellers siger Flemming Kozok om sine handler i år: "Der har i løbet af årets første måneder været en masse begivenheder, som har givet anledning til stor volatilitet, og som har åbnet for store muligheder for gode gevinster. Men som i allerhøjeste grad også har dannet basis for hurtige nedslagtninger med betragtelige tab til følge." Flemming Kozok fortæller, at hans bedste dag i år var den 3. januar, da den amerikanske centralbank, Federal Reserve, overraskende sænkede renten første gang i år uden for de normale tidsfrister. "Her fik jeg sendt en pæn række ordrer af sted i tide, hvilket betød en indtjening på 177.000 kr. på dagen. Herudover har jeg haft to dage med indtjening på mere end 100.000 kr. og et par stykker svingende mellem 50.000 og 70.000 kr.," siger den 22-årige aktiehandler. "På den anden side kan det nævnes, at jeg to gange i løbet af året har tabt mere end 100.000 kr. på en enkelt handelsdag. Tab i den størrelsesorden har ellers været noget jeg effektivt har lært at skille mig af med, men nu blev det alligevel til et par lærestreger," fortæller han.

 

900.000 kr. i kurtage

Flemming fortæller, at han i år har valgt en lidt mere forsigtig strategi.

"Jeg skyder eksempelvis kun sjældent millionbeløb efter enkelthandler. Det var ellers noget, jeg gjorde relativt ofte i år 2000. Det skal simpelthen ses som følge af ønsket om ikke at tabe det der er skabt," siger han. De mange handler har påført Flemming Kozok en nærmest ufattelig stor regning til kurtage. Han betaler en fast pris pr. handel på 85 kr. og med 10.658 handler, svarer det til en udgift på tæt ved 900.000 kr. Sådan er det nu en gang. Prisen fås ikke meget lavere. Herudover er det utroligt vigtigt, når der handles meget aktivt, at man er godt inde i sit handelssystem. At det kan skræddersyes, som man ønsker det, og at det er tilstrækkeligt teknisk gearet. På den baggrund bør man ikke nødvendigvis vælge den billigste udbyder" siger Flemming. Hans amerikanske børsmægler er i øjeblikket ved at foretage en foreløbig test af et nyt system, og Flemming Kozok, som er blandt mæglerens mest aktive handlende, er blevet udvalgt til at teste. Det nye system øger mulighederne for at sammensætte netop, hvorledes og i hvilket omfang man ønsker sine informationer.

 

Samme selskaber

"Selskaberne jeg handler, er fortsat de samme som sidste år. Det drejer sig om teknologiaktier noteret på Nasdaq National Market samt de mindre - dog meget sjove papirer noteret på "underbørsen" OTC BB, der står for Over the Counter Bulletin Board. Selskaberne kan meget groft inddeles i sektorerne for datalagring, EMS-udbydere, bioteknologi, B2B-e-commerce, DSL-udbydere, wireless tower operatører, producenter af telekom-udstyr (herunder fiberoptisk udstyr), trådløs infrastruktur, alternativ energi, de fleste former for software, producenter af udstyr til halvlederproduktion samt naturligvis chip-producenter af enhver art." Men Flemming Kozok har et mål om i den sidste ende at have et vist kendskab til alle teknologiselskaber noteret på Nasdaq. "Så jeg søger konstant efter ukendte papirer og forsøger så at tilegne mig kendskab til disse. Nasdaq er så absolut ikke udelukkende teknologi. Så på sigt burde det fuldstændige dog stadig mere overfladiske kendskab være en overkommelig opgave. Flemming Kozoks arbejdsdag på børsen starter 13.30, hvilket er en halv times tid før formarkedet åbner, fortsætter så til kl. 23.

 

Højt stress-niveau

"Men jeg må indrømme at en sådan arbejdstid tillagt højt stress-niveau tager hårdt på mig, bl.a. fordi det køres konsekvent og ikke blot i perioder. Det tager langt de fleste kræfter at være så aktiv i markedet og jeg har typisk ikke overskud til så voldsomt meget i hverdagen. Jeg vil sandsynligvis tage tingene lidt mere afslappet den næste måneds tid, da jeg bl.a. skal have afsluttet mit HA-studium. Her skal jeg netop nu til at starte på min bacheloropgave - og den skal der jo på den ene eller anden led også være tid til," siger Flemming, der er en ægte fuldtids-daytrader, og som altså laver lynhurtige aktiehandler frem og tilbage på samme dag. Og som med en startkapital på bare 32.500 kr. nu har adskillige mio. kr. i banken.

 

Ikke lutter lagkage

Hans tid som aktiehandler har dog ikke været lutter lagkage. Han tjente i 1999 sin første million for blot måneder efter at stå i sekscifret gæld. Denne gæld blev dog hurtigt tjent tilbage ved nogle skarpe handler og Flemming kunne altså tage hul på år 2000 med et finansielt værd på ca. 32.500 kr. Heller ikke 2000 blev passeret uden betydelige hak i tuden. Flemming fortæller at de største tab i år 2000 blev taget gennem blot seks handler, som havde et så stort omfang, at tabene beløb sig til 4,3 millioner kr. Det er tab, som Flemming koldt i dag vælger at kalde "mine vel nok største lærestreger." Disse tab blev taget i sommeren 2000, hvor Nasdaq steg tilbage over 4000-niveauet. Her havde han valgt for et tocifret millionbeløb at lægge sig short i nogle papirer med relativt ekstreme udsving. At sælge short betyder kort sagt at der satses på et faldende marked. En handelsmetode som Flemming ellers efterfølgende har profiteret meget på. "Den aktive daytrader skal kunne både gå long, og altså håbe på højere kurser, såvel som short i et marked, som vi har set det i det sidste års tid. Ellers afskæres man fra mange muligheder."

 

Stort frafald

Og Flemming kan fortælle at daytraderne i det sidste års tid er faldet fra i vidt omfang. "Det er primært de mennesker, som ikke havde forhåndskendskab til finansielle sammenhænge og som nøjedes med at tage hurtige uddannelseskurser, der er faldet fra. Disse mennesker vil typisk heller ikke være folk der sælger short."Daytrading-firmaer står halvt tomme og mange er lukket i særligt det seneste halve års tid. Flemming hører over Nettet ofte historier om de frafaldne daytradere og om hvorledes de har tabt alt eller store dele af deres indsatser. "Det er generelt blevet langt hårdere at handle og grundlæggende sværere at tjene penge. Der er meget langt mellem succeshistorierne, som der var mange af for et års tid siden."

Flemming Kozok udfører alle de mange aktiehandler fra bopælen i Greve. Her har han to computere kørende på samme tid og en tredje som backup.

 

Konstant netadgang

En ADSL-internetforbindelse og en ISDN-forbindelse som backup sikrer en konstant og fri adgang til Internettet. I løbet af handelsdagen modtages nyheder fra en lang række nyhedsbureauer, hvilket samlet koster ca. 2500 kr. om måneden. Flemming Kozok har for længst opgivet at handle danske aktier. "De amerikanske markeder er langt mere volatile, og der findes et langt større udbud af selskaber. Herudover er der en imponerende likviditet i papirerne.Disse forhold lever det danske marked ikke op til, hvis der skal laves den type handler, vi her snakker om," siger Flemming Kozok. Han fortæller videre, at han aldrig har modtaget råd eller undervisning i handel med aktier. Han har lært det hele fra grunden men startede også for ca. 6 1/2 år siden. Ifølge den eneste officielle amerikanske undersøgelse, der findes på området, taber omkring 90 pct. af alle daytradere på aktiviteterne. Kun i omegnen af 10 pct. tjener penge. Og de, som tjener, er som nævnt typisk folk, der har arbejdet inden for området og derfor er inde i alle finesserne og har en tilstrækkelig forståelse for de relevante økonomiske sammenhænge, etc.

 

10 sekunders ejertid

Så generelt vil Flemming ikke råde folk til at kaste sig over dette - med mindre de først sætter sig meget grundigt ind i tingene. I modsætning til, hvad man måske skulle tro, er det ikke gigantiske summer, Flemming Kozok tjener på de enkelte aktiehandler, når det går godt. Ejertiden af papirerne kan være helt nede på omkring 10 sekunder og holdes sjældent mere end nogle få timer. Det udelukker store tab. Men også muligheden for at få den helt store Jackpot.

Flemming Kozok synes derfor, at det er mere rimeligt at tale om daglige tab og indtjening, og her lyder rekorden på 620.000 kr. på hans bedste dag sidste år. Og et tab på 540.000 på den dårligste. Han handler typisk for mellem 200.000 og 500.000 kr. ad gangen. Beløb af den størrelse skal til, hvis man skal tjene på marginalerne og de små huller, som opstår i markedet.

lars.skovgaard@jp.dk

 

Billedtekst:

HURTIG PÅ AFTRÆKKEREN - Den kun 22-årige Flemming Kozok Sørensen handler i gennemsnit 130 gange om dagen i USA. Han ser ikke aktiefald som ubetinget negativt. Der kan nemlig tjenes penge i et faldende marked. Foto: PER GUDMANN


Gå til forsiden af Spekulant.dk - Gå til forumet på Spekulant.dk - Gå til Daytrading med Kozok