Spekulant.dk
"The most valuable commodity we know of is information"

Forsiden af Spekulant.dk - Aktiedebat på Spekulant.dk

Aktiespil på Spekulant.dk - Daytrading med Kozok

Daytrader med stor disciplin

Berlingske Tidende, 27. september 2003

 

Af Lars Erik Skovgaard

De såkaldte daytradere - aktiehandlere ved hjemmecomputeren - er hurtige på aftrækkeren og har sjældent en aktie mere end nogle få minutter ad gangen. Mange tror nok, at de forsvandt, da IT-boblen bristede. Men i Danmark findes en kun 24-årig fuldblods-daytrader, som ved at følge en streng strategi har klaret sig under både op- og nedture.


Fra en lejlighed i det indre København har en 24-årig daytrader - en privat aktiehandler - alene i år gennemført ikke færre end 9.224 aktiehandler. Han har betalt knap 900.000 kroner i kurtage og har et overskud på 2,4 millioner kroner før skat.

Navnet er Flemming Kozok Sørensen.

 

Endnu vildere gik det for sig sidste år og i 2001, da han udførte over 20.000 aktiehandler og betalte hen ved to millioner kroner i kurtage.

Flemming Kozok er uden tvivl en af Danmarks mest flittige, private aktiehandlere. En ægte fuldblods daytrader. Som oven i købet har lært det hele på egen hånd - uden hjælp fra andre.

At handle med aktier og analysere tendenser i markedet har været hans levevej på fuld tid gennem snart fire år. Han startede med at handle aktier for ni år siden med en opsparing fra et job som opvasker.

 

Nu handler Flemming Kozok hver dag intensivt på det amerikanske Nasdaq-marked samt den særlige børs »OTC Bulletin Board«, hvor de endnu mindre microcap-aktier er noteret.

 

Omfanget af handler er imponerende. Mere 1.000 om måneden i år, eller godt 50 om dagen. Handlerne foretages gennem den amerikanske internetmægler Track Data Securities.

 

Enorme tab - og gevinster

Flemming Kozok sætter sig til computeren ved 15-tiden hver dag, når de amerikanske markeder vågner. Først ved 23-tiden forlader han handelspladsen igen. I regnskabssæsonen bliver han ofte ved helt frem til klokken to om natten i det såkaldte eftermarked, hvor han typisk korrigerer papirer i takt med udsving i Nasdaq-futuren.

 

Flemming Kozok tjente sin første million på aktiehandel i 1999. Men grundet betydelig gearing befandt han sig bare måneder efter pludselig i en sekscifret gæld i efteråret 1999. Men med nye spekulationer blev gælden udryddet i december 1999, og primo 2000 sad han tilbage med 32.500 kroner.

 

Med afsæt i denne forholdsvis lille pose penge lykkedes det ham at tjene 4,2 millioner kroner i løbet af 2000, hvor han i øvrigt udførte 25.019 handler. Undervejs toppede han med en indtjening på 6,4 mio. kroner, hvorefter lykken igen vendte. På blot seks uger tabte han 4,3 mio. kroner.

 

»De oplevelser har gjort stort indtryk på mig. Jeg mærker dem tydeligt i krop og sind den dag i dag. Derfor har jeg ikke længere den samme effektive evne til at eksekvere min tankegang.«

 

Efter voldsomme op- og nedture har Flemming Kozok fået mere ro over sine dispositioner.

 

Afkast på 218 procent

Han fremviser gerne handelsnotaer. I 2001 fik han et afkast på 114 pct. på basis af 20.241 handler, og i 2002 ynglede hans formue med 84 pct. baseret på 10.284 handler.

 

I årets første ni måneder har han haft et afkast på 218 procent og en indtjening på hele 2,4 mio. kroner, selv efter den store kurtageregning er betalt.

»Min handelsaktivitet er øget betydeligt i forhold til 2002, og indtjeningen er heldigvis fulgt med op.«

 

Indtægten i år kunne være landet oppe omkring tre millioner kroner, hvis ikke dollaren var faldet brat over de seneste 17-18 måneder. At han ikke har kurssikret, betegner han som en lærestreg, som er noteret bag øret.

 

Flemming Kozok tjener ikke voldsomt på de enkelte aktiehandler. Han køber typisk aktier for mellem 200.000 og 500.000 kr. ad gangen og beholder dem som oftest kun, til en mindre gevinst viser sig, eller sælger dem hurtigt igen, hvis tab opstår.

 

Meget af handelen er altså en særlig form for »scalp trading«. Det vil sige, at der handles på baggrund af minut-til-minut-analyse af indeks-ticks i Nasdaq og Dow Jones i kombination med priser, volumen og ordredybder i det enkelte papir. Ejertiden af aktierne kan være helt nede omkring ti sekunder og er sjældent mere end nogle få timer.

 

Det udelukker store tab. Men også muligheden for at få den helt store gevinst.

Flemming Kozok mener derfor, at det er mere rimeligt at tale om daglige tab og gevinster, og her lyder rekorden på 620.000 kr. på hans bedste dag - og et tab på 540.000 på den dårligste.

 

Disciplineret strategi

Sælger du aktier i forventning om kursfald, altså såkaldt short selling?

 

»Helt sikkert, ellers ville jeg afskære mig fra mange muligheder i markedet. Short selling er grundpillen i at kunne tjene solidt også i faldende markeder. Noget af det mest fascinerende ved daytrading er netop, at man aldrig er afhængig af en stigende trend i markedet for at opnå positive afkast.«

 

»De fleste private småinvestorer taber penge i et faldende marked og tjener i et stigende. Men det interessante ved daytrading er netop at udvikle og efterprøve en strategi, så man kan opnå indtjening både når markedet går op og ned.«

 

Så du har en fast strategi, som du følger?

 

»Absolut. Det har enhver daytrader, som har overlevet de sidste to til tre år. Alle, som ikke har haft den tilstrækkelige indsigt og en solid strategi, opretholdt ved streng disciplin, er ikke i markedet længere,« siger Flemming Kozok.

 

Daytradere med succes er typisk folk, der har arbejdet inden for området i årevis, og som derfor kender alle finesser og har en tilstrækkelig forståelse for markedet, økonomiske sammenhænge, reaktionsmønstre og så videre, mener Flemming Kozok.

 

Selv følger han en »opslidende« strategi.

 

»Mange daytradere udvælger nogle få aktier med store udsving og søger fokuseret at handle disse på intensiv basis. Fokusering er skam et must. Men jeg mener ikke, man nødvendigvis svækker fokus ved at overvåge mange papirer. Et krav er dog stadig, at man opnår en meget tæt fornemmelse for det enkelte papir, så man ved præcist, hvad der skal gøres og ikke gøres. Jeg er af den klare opfattelse, at man øger muligheden for at tjene stort ved at følge et bredere spektrum af aktier. Og hjernen kan skam sagtens rumme informationerne. Derfor har jeg valgt at følge et meget stort antal papirer. Det er en opslidende tilgang til tingene, men det er til syvende og sidst den metode, der passer bedst til mig.«

 

Hvor meget tid bruger du på dette om dagen?

 

»Jeg bruger ikke så meget tid på daytrading som tidligere. Jeg tager mig nu også den luksus at afbryde handlen, for eksempelvis at gå ud at spise, være sammen med venner, gå en tur eller lignende. Noget jeg ikke tidligere har tilladt mig selv, mens markedet var åbent. Herudover har jeg skåret ca. én time væk i både for- og eftermarked.«

 

Psykisk slidt ned

Vil du råde eller fraråde andre at daytrade aktier?

 

»Jeg vil aldrig råde andre til at praktisere daytrading med aktier på fuld tid. Jeg har selv oplevet så store mentale smerter ved det, at jeg ikke ville gå det gennem igen. Når jeg ser tilbage over årene med daytrading på fuld tid, risler det koldt ned ad ryggen på mig. Jeg er i perioder blevet kørt meget langt ned rent psykisk. Det er sket grundet flere perioder med et kolossalt stressniveau. Noget jeg dog har arbejdet aktivt med at mindske, simpelthen for mit helbreds skyld. Jeg ser meget frem til den dag, jeg stopper - noget som beløbsmæssigt ikke længere ser uoverskueligt ud.«

 

At være daytrader lyder for mange som den sikre vej til ruin. Undersøgelser har da også vist, at 90 procent af alle daytradere taber på deres handler. Kun 10 procent tjener penge.

Men Flemming Kozok har udviklet en ekstremt streng stop-loss-strategi, hvor han effektivt tager mindre tab, når de viser sig.

 

»Jeg har intet problem med at tage tab, når de skal tages. På den måde har jeg effektivt fjernet dage med større tab.«

 

Stopper snart

Problemer har han dog med at lade profitten løbe, når først han sidder i plus.

»Jeg har en alt for stærk tendens til at sælge papiret, når det møder en smule modstand, på trods af en overbevisning om, at jeg burde holde det længere. Det er noget, jeg fortsat arbejder med.«

 

Hvad er dine mål for fremtiden?

 

»Jeg ved dybest set ikke, hvad jeg vil. Tidligere ville jeg gerne være aktiehandler i et pengeinstitut eller studere psykologi på universitetet. Jeg hælder mest til det sidste, men jeg er ikke afklaret. Én ting ved jeg dog: Jeg vil ikke arbejde som daytrader alt for længe endnu. Det er en dårlig investering for helbredet,« siger Flemming Kozok.


Gå til forsiden af Spekulant.dk - Gå til forumet på Spekulant.dk - Gå til Daytrading med Kozok